1.2 Знаем ли кога сме преминали границата

Не знам как сте се научили да карате, но аз се учих сам. През средата на 60-те, моя стар приятел "Ricochet Red" беше започнал да кара Honda 90 и бързо премина на по-голямата Honda 160. Пробвах неговата Honda 160 и веднага осъзнах потенциала да се справям по-бързо с трафика на Сиатълския ферибот. След седмица, намерих едно Suzuki 150 twin за 150$. Разбира се по онова време нямаше много тренировъчни школи. Red ми даде един бърз урок зад училището в неделя следобед. В понеделник сутринта яхнах Suzuki-то и тръгнах в най-натовареното време. През този ден валеше и си спомням, че в офиса си мислех за лошата комбинация от дъжд и задръстване докато изстисквах дрехите си. Това беше началото на моето образование. Разбира се в офиса имаше много хора, които се изненадаха от глупостта ми. Всички знаеха че е опасно да се кара мотор, а карането до работа в пиков час трябваше да е прекалено рискована глупост. Имаше подигравателни и откровено глупави шеги по мой адрес. Един колега дори сложи ръка на рамото ми и най-сериозно ми каза, че не би искал сина му да кара такова нещо. Когато отидох на очен лекар, той ми изнесе една двадесет минутна лекция относно рисковете при каране на мотор и после ми направи пет минутен преглед.
Тогава не си признавах, но цялото това анти-моторно настроение почти ме отказа от карането. Имах жена, две деца и ипотека, а и бях напълно сигурен, че не искам да прекарам остатъка от живота си в инвалидна количка. Спомням си един ден към края на втората седмица, когато почти се отказах. Бях вързал кутията си с храна за мотора, сложих си каската и бях готов да запаля двигателя, но не ми се искаше да тръгвам. Седях на мотора в ъгъла на паркинга доста време и наблюдавах колите опитвайки се да контролирам паниката си. Накрая се качих на мотора и се прибрах вкъщи. Все още карам. През следващите 30 години бавно научих някой важни уроци свързани с карането на мотор. Първия урок беше, че очния ми лекар и колегите ми не знаеха нищо за карането и безопасността при моторите.
Като се замисля, основните притеснения на колегите ми бяха основателни. Много хора са пострадали в мотоциклетни катастрофи, а новите ездачи са най-уязвими. Това което тогава не осъзнавах беше, че риска зависи от човека. Един ездач може да има сериозни катастрофи скоро след като почне да кара, а друг може да кара с години без нито една катастрофа. Дали е просто късмет? Не мисля. През годините аз карах, писах, преподавах, събрахме доста статистики и проведохме няколко важни проучвания на инцидентите. Нямаме толкова информация колкото ни се иска, но имаме много по-добра представа какви са рисковете от през 60те.
Разбираме колко е некомфортно да се извадят всички рискове на яве и да се коментират открито. Все пак част от тръпката при карането на мотор е в предизвикването на съдбата. Ние караме мотори отчасти защото са по-опасни от другите превозни средства. След като преживяхме тежки катастрофи можем да ги коментираме. Все пак млъкваме когато стане въпрос за потенциални бъдещи катастрофи, особено ако наши роднини, колеги или доктори задават неудобните въпроси.
Може би като не говорим за рисковете това ще ги държи далеч от нас. Може би когато говорим за рисковете дърпаме дявола за опашката. Или може би просто не знаем достатъчно за тях, за да знаем кога сме преминали границата. Уличните състезатели са наясно с нуждата от предпазна екипировка, защото карат на 99% от възможностите си. Защо тогава не всички носят предпазна екипировка?
Хайде да направим една бърза обиколка из рисковете. Накрая ще има малък въпросник който да ви помогне да проверите как се справяте.

Статистики

Ако карате главно в градски условия, специфичните за вас рискове са определени най-добре в "Hurt Report" (Част 1 : Технически доклади, Фактори, които водят до катастрофи с мотори и мерки срещу тях, Януари, 1981-Финален Доклад воден от Центъра по Безопасно Движение към Университета на Южна Калифорния). Това е единственото изследване в САЩ на което може да се разчита, за съжаление по-нови статистики няма. Екипът на Dr. Harry Hurt, разследвал 1100 катастрофи с мотори, които са се случили на територията на Los Angeles за две години и анализирал 900 от тях. Това проучване е малко старо, но предполагаме че подобни инциденти се случват във всички градове дори и в момента. Нека погледнем някой резултати.

Основната част от инцидентите не са в следствие от превишаване на скоростта и загуба на сцепление и разходка в храстите, а по-скоро катастрофи с други превозни средства, най-често коли. Около 26% от градските инциденти се случват когато мотор изгуби сцепление по време на завой, но 74% са катастрофи с повече от едно превозно средство.
Важното е, че почти три четвърти от градските инциденти стават при сблъсък. Близо половината са предизвикани от шофьора на колата. Приблизително една четвърт от сблъсъците са със коли правещи ляв завой. Най-голямата грешка на мотористите е да вярват че шофьорите ги виждат и да не взимат предпазни мерки. Доказателство за това е, че около 32% от жертвите при инцидентите се сблъскват без да правят нищо. Ако карате в градски условия, е важно да знаете къде се случват катастрофи, какво представляват и как да се предпазите от тях. Курса за Опитни Ездачи(КОЕ) предлагаше полигони, които да помагат за развиването на нужните умения. Ако не сте взимали КОЕ до сега, може да сте пропуснали някой важни тактики за избягване на инциденти.
Около една четвърт от инцидентите в доклада са в следствие от грешка на ездача. Например, моториста влиза прекалено широко в завоя и се удря в колата срещу него или стяга задната спирачка докато се опитва да намали и пада. Можем да предположим, че такива ездачи не знаят как да контролират машините си. Това ни навежда на идеята, че трябва да изучаваме контрола си върху мотора.
Междувременно нека да разгледаме опита и статуса на ездачите, които участват в инцидентите. Стойностите над 1 показват че този тип ездачи са замесен в повече катастрофи средно.

Документи на водача или на мотора Участие в инциденти
Мотор 0.7
Без или отнети 2.4
Само за кола 2.0
Комерсиални/шофьор 0.5
Учебно разрешение 1.2
*Данни от "Hurt Report", 1981г.

Тези статистики показват, че водачи без, с отнети или с документи само за управление на кола имат два пъти повече шанс да участват в инцидент с мотор в сравнение с тези които имат книжка и три пъти повече от тези които имат книжка за мотор. Това трябва да ви покаже, че една пластмасова карта не променя уменията ви. Можем да предположим, че различните шансове са резултат от по-добри умения, повече опит или различна психическа нагласа.
Да разгледаме връзката между риска и опита. Дали риска намалява с времето и увеличаването на опита? В таблицата по-долу 1 е средната стойност

Опит при каране в трафик Риск
0 - 6 месеца 1.40
7 - 12 месеца 0.96
13 - 24 месеца 0.93
25 - 36 месеца 1.52
37 - 48 месеца 0.98
48 месеца + 0.83
*Данни от "Hurt Report", 1981г.

Статистиката показва, че ездач с по-малко от 6 месеца опит има почти два пъти по-голям шанс да участва в инцидент от ездач с повече от 48 месеца опит. Това е очаквано. Изненадващото е, че ездач с 2-3 години опит има по-голям шанс да катастрофира от новобранеца. Урокът тук е, че мотористите стават прекалено смели и убедени че са научили всичко след около 2 години на мотора.
Ами обучението? Дали Ricochet Red ми направи услуга като ми даде онзи бърз урок зад училището?

Тренировка Риск
Професионална подготовка 0.46
Школа 0.50
Само подготовка 0.90
Подготвен от приятел/роднина 1.56
*Данни от "Hurt Report", 1981г.

Изглежда Red ми направи услуга единствено с това, че се ограничи само до половин час. Очевидно следващите по риск са тези които са се учили от приятели и роднини. Но по-умните които са изкарали курсове или са завършили школа имат почти 2 пъти по-малък шанс да катастрофират от тези които "могат всичко сами". Очевидно, все повече ездачи взимат професионални курсове и това води до намаляване на инцидентите и на катастрофите с фатален край. Няма доказателство, че тренировките са причината за промените в статистиката, но смятаме, че има връзка.

Алкохола

Алкохола не е популярна тема по мото съборите и баровете на мотористите, но много ездачи имат проблем с алкохола. Не говоря само за невинните трезвени ездачи блъснати от пияни шофьори. Става въпрос за мотористите, каращи под въздействието на алкохол, които се блъскат в нещо.
Нека погледнем статистиката която сравнява шанса за оцеляване в трезво състояние и под влиянието на наркотици или алкохол:

алкохол и наркотици след инцидента Оцелели
Без 86%
Употребявали алкохол/наркотици 11%
Неизвестно 3%
*Данни от "Hurt Report", 1981г.

Очевидно е че има връзка между употребата на алкохол/наркотици и оцеляването при фатални инциденти. В приблизително половината от фаталните инциденти са замесени наркотици или по-често алкохол. Най-често срещаната причина за фаталните инциденти е скоростта. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-големи контузии причинява когато се стигне до удар. А шофьорите, които имат алкохол в мозъка по-често карат със скорост по-висока от обичайната за тях когато не са пили нищо, въпреки че не са пияни по закон. Според доклада "Hurt Report", 41% от ездачите, които на са преживели катастрофите са имали алкохол или наркотици в кръвта. Какъв е извода тук? Около 10 процента от мотоциклетистите замесени в инциденти са употребявали алкохол, но пияните ездачи са около 40% от общо претърпелите фатални инциденти. Ако карате дори и след като сте пили няколко бири с приятели значи сте преминали безопасната граница.

Големи срещу малки мотори

Периодично чуваме предложения да се ограничи мощността на моторите. Щатите с редица категории приемат, че колкото по-голям и мощен е един мотор, толкова по-опасен става. Застрахователната индустрия често се опитва да покаже, че се преувеличава относно големите състезателни мотори. Дали големите мотори по-често са замесени в катастрофи?
Според "Hurt Report", по-големите машини по-рядко участват в инциденти, aко се смята за фактор процента на машините на пътя. Една от причините може да е, че ездачите се местят на по-големи машини след като са научили основните уроци за оцеляване по пътищата.

Обем на двигателя с/у Инциденти
Обем Процент Инциденти Количество на машините
000 - 100cc 09% 08%
101 - 250cc 13% 09%
251 - 500cc 37% 26%
501 - 750cc 25% 34%
751 - + cc 16% 23%
*Данни от "Hurt Report", 1981г.

Не забравяйте, че тази статистика е главно за градски условия. Много от нас живеят в провинцията или карат сериозно извън града. В началото на 80те, списание "Road Rider" пусна анкета за да добие представа за инцидентите, които са претърпели читателите, независимо дали са докладвани или не. Разбира се, резултатите не бяха толкова точни колкото при "Hurt Report", но отговорите идваха всички краища на САЩ. Освен инцидентите докладвани до властите, читателите на "Road Rider" регистрираха два пъти повече инциденти с 1 превозно средство причинени най-вече от проблеми с настилката или диви животни. Според "Hurt Report" има само 26% инциденти с едно превозно средство, но според анкетата на списание "Road Rider" всъщност са около 45%. Това изглежда логично, тъй като голяма част от тези инциденти се случват в провинцията, далеч от големите градове.
Анкетата на списание "Road Rider" показа също, че голяма част от инцидентите с мотори не се докладват. Да кажем, че някой изпусне мотора си заради лоша настилка и разбие мотора си в някое дърво, ако никой не се обади на полицията и ездача е в достатъчно добро състояние да се прибере, а мотора бъде закарам с пикапа на някой приятел или на собствен ход, инцидента остава неописан.

Когато включихме и двете статистики - за докладвани и за не докладвани инциденти от списание "Road Rider", цифрите бяха доста различни от в "Hurt Report". Инцидентите с едно превозно средство достигнаха 66% от всички инциденти, докладвани и не докладвани.

Забележете, че анкетата на "Road Rider" подсказва за по-голям брой инциденти с едно превозно средство и по-голямата част от тях са причинени от проблеми с настилката, животни и проблеми със завоите отколкото пише в "Hurt Report". Идеята е че може да пострадате еднакво сериозно в инцидент с едно превозно средство, който не е е докладван, колкото и в нормална катастрофа. И тъй като "Road Rider" не е огромен университетски проект на държавен бюджет, като "Hurt Report",показва в друга светлина опасностите. Това е причината да навляза в по-дълбоки подробности относно дупките и дивите животни отколкото повечето тренировъчни програми.

Неизбежни инциденти

Дори и с най-добрата книжка, курсове и умения, някой инциденти са просто неизбежни. Например, дива сърна изскача от храстите и налита на мотора ви или огромен ТИР излиза от платното си при сляп завой и ви избутва от пътя. Когато ви се наложи да катастрофирате някой ден, ще се срещнете с майката земя в екипировката която по принцип носите.
Налакътниците, наколенниците и протекторите за рамене предпазват кожата ви от пътната настилка. Контузиите по краката и главата могат да са фатални, но контузиите в областта на главата и гръдния кош са по-опасни, затова някой ездачи ползват и бекпротектори. Каската се проектира да у мекоти удара на мозъка, но също така предпазва и лицето. Според Германско проучване направено от Dietmar Otte & Gunter Felton публикувано в "The Proceedings of the 1991 International Motorcycle Conference", главните удари по каската са в областта на брадичката - трябва да помните тези места всеки път когато палите мотора си.

.

Тест

Ок, след като изложих малко статистика, е време да сметнете точките си. Тези цифри са свързани с приблизителните стойности от статистиките.

Въпрос Добави Извади
1. книжка за мотор 10  
2. Комерсиална книжка 5  
3. Учебна книжка 2  
4. Отнета книжка   10
5. Няма книжка за мотор   10
6. По-малко от шест месеца опит   2
7. 25 до 36 месеца опит   5
8. Повече от 48 месеца опит 8  
9. Учил от приятели/роднини   2
10. Самоук   2
11. Минал курс за управление на мотор 10  
12. Минал курс за опитен моторист 10  
13. Понякога кара след като е пил   20
14. Не е тренирал през последните пет месеца   5
15. Никога не кара пил 20  
16. Често кара в градски условия   5
17. Кара 250cc-500cc   2
18. Кара 750cc или повече 2  
19. Може да каже поне двадесет опасности по настилката 5  
20. Знае техники за заобикаляне на опасни дупки 5  
21. Тренирани бързи спирания тази година 5  
22. Не са тренирани бързи спирания тази година   5
23. Често използва кантърстиъринг* 5  
24. Не разбира кантърстиъринг*   5
25. Възраст под 27   5
26. Възраст над 40 5  
27. Винаги носи защитна екипировка 5  
28. Обикновено носи нормални дрехи   5
29. Винаги носи сертифицирана каска 5  
30. Понякога носи сертифицирана каска   5
*Техника за завиване, при която дърпате кормилото в обратна на завоя посока.

Анкетата е субективна!

Разбира се, че знаем че е субективна. Идеята е да сте наясно с риска на който се излагате като карате мотор. Ако не харесвате нашите въпроси прегледайте пак статистиката и напишете ваши. С нашата анкета резултат от 80 показва, че правите доста от нещата както трябва. Ако резултата ви е под 40, значи рискувате твърде много. Какъвто и да е вашия лимит за риска, ще ви предложа няколко решения за да го контролирате