2.3 Hавици при завиване

Вече обсъдихме основните работи свързани с баланса и завиването на моторите. Сега сме готови да се преместим на пътя. Първо, бих искал да си отговорите на няколко въпроса относно това как контролирате машината си в завой. Ако не сте сигурен как да отговорите, излезте да проверите на пътя.

1. Когато завивате каква линия следвате, приблизително средата на платното или различна "моторна" линия?
2. Koгато наближавате остър завой как постъпвате - използвате спирачката или просто пускате газта?
3. Кога спирате, преди да започнете да завивате или задържате спирачката и по време на завоя?
4. Когато спирате, как го правите - със двете спирачки, само с предната или само с задната?
5. Къде фокусирате вниманието си по време на завой? Гледате в настилката пред мотора, в настилката малко по-напред или някъде другаде?
6. Накланяте ли главата си с мотора или държите очите си в хоризонтално положение?
7. За да наклоните мотора съзнателно ли използвате кантърстиъринг или просто си казвате "завий"?
8. Когато наклоните мотора в завой, как подхождате към газта-държите я в едно положение, връщате я или натискате малко повече?
   Някои ездачи може да си помислят, че това са глупави въпроси. Ако сте успели да задържите мотора си на пътя хиляди километра без дори да се замисляте за тези неща, защо трябва да започвате точно сега? Ако сте доволни от начина си на каране и не мислите, че имате нужда от подобрение, можете да спрете до тук и да се качвате на мотора си. По време на разходката си може да започнете да забелязвате други мотористи, които пресичат централната линия, рязко намаляват по средата на завоя и се налага да предприемате екстремни мерки за да не минете през тях. Най-вероятно ще се съгласите че тези хора имат нужда от помощ.
   Разбира се, може би ви се иска да можете да се видите от страни за да се уверите, че и вие не изглеждате като някой от тези ездачи. Колкото добри да сте, нека се опитаме да подобрим още малко вашите навици по време на завиване.    Сигурно сте виждали ездачи, които мислят, че завиването е просто операция при която се извършва с малко пръхтене, усет и навиване на газта докато гумите не почнат да свирят. Обаче подобряването на контрола в завой(ДА това значи и скоростта!) е въпрос на техника, а не на смело отваряне на газта. Трябва да правим правилните неща в правилните моменти. Точно за това бяха тези подвеждащи въпроси в началото на темата. Очевидно, големите широки и плавни завой на магистралата не изискват толкова техника. Другата крайност са малките завъртяни пътища, които наистина проверяват какво можете. Колкото по-тесен е завоя, толкова по-важно е да използвате правилна тактика.

Намали, Погледни, Наклони, Отвори

   Различните школи използват различни методи за да опишат правилните техники на завиване. Едно от най-сбитите обяснения е "Намали, Погледни, Наклони, Отвори". Тези четири думи помагат да запомните подробностите и реда им.

Намали
Когато доближавате завой, трябва да намалите до скорост, която е подходяща за да вземете завоя. През повечето време просто пускаме газта когато се приближаваме до по-тесни завой. Добро решение е да намалявате докато мотора е изправен и се движи по права линия, защото това позволява максимален успех без да има възможност за приплъзване. В перфектния вариант използваме и двете спирачки в допълнение към пускането на газта.
   Защо да натискаме спирачките? Защото връщането на газта забавя мотора само чрез задната гума. За да се запази сцеплението и двете спирачки тябва да се използват. Първо, трябва да сте готови да спрете по остро ако завоя се окаже по тесен от очакваното. Второ, ако се появи някаква опасност след като сте наклонили мотора, трябва да сте готови да използвате и двете спирачки, така че да оползотворите целия капацитет на сцеплението. Ако сте си изградили навика да спирате по-силно с предната спирачка това може да ви предпази от приплъзване на задницата.
Погледни
   Преди да влезете в завой, наистина е нужно да си изградите план за преминаването, нужно е да проследите къде отива пътя, да погледнете пътната настилка и да прецените дали сянката зад ъгъла е на дърво или например на някоя сърна която се готви да ск очи пред вас. Припомнете си, че най-добрия изглед е от външната част на завоя. За десен завой, ще получите най-добрия изглед ако насочите мотора към централната линия на пътя докато намаляте скоростта си.
   Когато сте готови да започнете завоя, дръжте главата си в такава позиция, че носът ви да сочи линията която искате да следвате. Естествено изглежда по-готино ако само хвърлите един поглед през слънчевите си очила, но обръщането на главата помага за насочването и по-плавното влизане в завоя.

Наклони и Отвори
   Когато мотора е с подходяща скорост,позиция и вие сте насочили глава в позицията в която искате да се движите, идва времето в което трябва да наклоните мотора и да отворите малко газта. Има няколко начина да накарате мотора да се наклони. Можете да преместите си тежестта си по седалката, да натиснете с крак по резервоара, да натиснете на степенката, или да използвате ръкохватките. Как машината ще отговори на тези команди зависи от фактори като отношението между тежестта на ездача и мотора. Но без значение от тежестта, най-точния начин да наклоните двуколесна машина е чрез ръкохватките. Дам, точно така: Натиснете дясната ръкохватка и ще завиете на дясно. Натиснете лявата и ще завиете на ляво. Натискайте достатъчно за да насочите мотора в посоката в която гледате, след това отпуснете ръкохватката, така че да поддържате стабилна линия.
   Сигурно си мислите - разбрах, че ако натисна дясната ръкохватка ще завия на дясно, а с лявата на ляво, но нещо не разбрах това с отварянето на газта докато мотора е наклонен. Шегуваш се нали? Няма ли това да накара мотора да вземе по-широко завоя или да предизвика приплъзване на задната гума?
   Отговора ще стане очевиден, веднага щом прегледаме някой подробности.
Първо, когато мотора се накланя, все едно диаметъра на гумите се стеснява. Ако не отворите малко газта докато завивате, вие няма дори да поддържате същата скорост. Освен това спирането на задната гума при затворена газ е почти същото, като при леко натисната задна спирачка. Така че малкото отваряне на газта по време на завой, всъщност не намалява а увеличава сцеплението.
   Друг толкова важен фактор е, това че отварянето на газта помага за баланса на тежестта между предницата и задницата, т.е. да стабилизира мотора по средата на окачването, като по този начин оптимизира клиъранса под наклон. Ако просто се опитате да задържите газта в едно състояние през целия завой, най-вероятно мотора ще се клатушка докато променя ъгъла си на наклон.
   Може би се питате какъв е проблема просто да пуснете газта и да оставите мотора да намали? Ами освен че ще използвате двигателя като спирачка, но и ще намалите клиърънса си. Ако от вашата машина започнат да хвърчат искри около апекса на завоя, то вече знаете къде да търсите проблема. Правилната техника е да отваряте газта прогресивно за да може двигателя да "бута" през завоя, като по този начин не само ще имате по-плавна линия, а и ще оптимизирате клиърънса на наклонения мотор.

Ограничение 50км/ч

   Обикновено посрещам с усмивка знаци, които ограничават скоростта до 50км/ч например, защото знам, че мога да взема завоя с 80-90км/ч без проблем. Добре, знаците са за всички, включително най-тежките камиони. Дали има някакво правило за мотоциклетистите? Всъщност, да. Обаче няма да го видите написано на знак. Идеалната скорост в завой е скоростта която ще позволи плавно отваряне на газта през завоя. Сами трябва да определите тази скорост, като използвате това, което сте открили за пътя. Идеята е, че ако не сте успели да отворите плавно газта през последните няколко завоя, значи тябва да влизате по-бавно. Ако се панирате по средата на завоя и пуснете газта, това е сигурен сигнал, че не сте намалили достатъчно преди да наклоните мотора. Най-добрата тактика е бавно влизане и бързо излизане.

Линии на завиване

   Познавам много ездачи, които изпитват панически страх, че ще наклонят прекалено много машините си и ще паднат. Ако се притеснявате от приплъзвания, време е да поговорим сериозно за линиите на завиване. Едно от големите предимства на двуколесните машини е възможността да следват линия различна от извивката на пътя. Помислете - страничните сили върху гумите са най-малки когато мотора се движи по права линия. Колкото по-малки са извивките, толкова по-малък е риска от приплъзване. Ако следвате линия на кола, вашите гуми използват повече сцепление отколкото ако следвате чиста моторна линия. Също така рязкото завиване изисква повече сцепление и намалява клиъранса. Плавната и стабилна арка е по-добро решение от линия, която се нуждае от постоянни корекции.
   Значи голяма част от завиването се състои в това да прецените как стои пътя и да планирате възможно най-плавната арка през завоя. Това не е много лесно, защото няма специални знаци за мотоциклети, които да ви подскажат къде и какво трябва да правите. Налага се да си представим линията докато се опитваме да спазваме правилото " Намали, Погледни, Наклони, Отвори" която предложих по-рано.
   Един от начините да изпълним всички елементи е да си представите прозорци на настилката, където сте решили, че трябва да изпълните дадена задача. Можете да прецените къде трябва мотора да се наклони и да отворите газта, а от там и всички предхождащи действия(прозорци), като например къде трябва да сте приключили със спирането, къде трябва да сте определили линията си и тн.

Ниво на очите

   Много ездачи се чувстват по-удобно когато наклонят главата си, така че очите им да са хоризонтално разположени докато завиват. Не е лесно да прецените извивката на пътя докато се движите и е още по-трудно ако се опитате да го направите под някакъв ъгъл. Поддържането на очите в хоризонтална линия ви помага да виждате нещата в перспектива. Проверете дали при вас е така.

Практика

   Ако сте сигурни, че вашите навици са добри, значи се движите по-правилния път към по-високата скорост и по-добрия контрол при завиване, с по-малък шанс за приплъзване. Обаче ако навиците ви нямат нищо общо с това, което описах, време е да упражните някой умения. Един добър начин е да отидете на курс в някоя школа, където инструктор да ви помогне. Рано или късно ще се наложи да използвате уменията си на магистралата.
   Защо пък да не намерите някой леко натоварен път и не се концентрирате върху техниките, които описах? Упражнявайте бавно за да имате време да обмислите всяко действие. Например ако знаете, че можете да минете по даден път с 80км/ч, намалете до 40км/ч и се концентрирайте върху техниката си на изпълнение на всяка стъпка от завиването. Ако пак не успявате, намалете още докато се научите да изпълнявате всички стъпки, включително да насочвате брадичката си в посоката в която искате да се движите и плавното отваряне на газта през целия път през завоя. Запомнете, че само техниката може да ви помогне да постигнете по-добри навици. Ако търсите по-висока скорост, правилната техника е особено голяма важност.

Искрите

   Ако вашия чопър или турист има доста ограничен клиъранс при завой, ще е нужно да подхождате по-хитро към завоите. Проблема ви е се състои в, това че машината издава стържещи звуци и оставя следи от искри при всеки остър завой.
   Първо, след като се приберете от "светеща" езда проверете окачването си. Идеалния вариант е то да е в средата на хода си когато мотора е натоварен по начина по който обикновено го товарите за път. Най-добрия начин да проверите окачването е да седнете на мотора и да помолите някой да го измери. Ако често возите някой, накарайте и него да седне.
   Ако откриете, че машината е прекалено ниска, когато е натоварена първо опитайте да повдигнете амортисьорите си до край. Ако това не помогне сменете ги с по-здрави. Може да опитате и със спейсъри или ако окачването е с въздух, увеличете налягането малко. Правилната настройка на окачването към средата на хода му, не само увеличава клиъранса при наклон, но и помага за по-добър контакт на гумите с настилката.
   Ако сте оправили окачването, но вашия чопър все още прави искри, можете или да намалите теглото или да промените линиите си на завиване. Можете да променяте мястото където да правите най-ниската част от завоя. Например можете да следвате по-остра(V образна) линия, която убива скоростта на прав участък, последван от по-къс и по-бавен, но по-остър завой, последван от права линия. Разбира се налага се да намалите повече преди завоя, но пък ще можете да отворите повече газта след като излезете от средата на завоя.