3.1 Използването на газта    Ал, който обича да пътува между щатите на своя голям туристически мотор, не е от хората, които тероризират каньона и дерат степенките си по тесни пътища. Той предпочита да се разположи в средното платно с изправен мотоциклет, като обича двигателя да си почива на пета предавка. С такава умерена скорост, той може да усеща мириса на цветята, слуша музика и да оставя мисълта си да витае някъде другаде. Днес мислите му се отнесли към един въпрос. Защо толкова много ездачи се задълбават в безсмислените детайли около завиването?. Ал е чел за концепции, като забавен апекс, линия на завиване, отваряне на газта, но си смята, че това не е свързано с неговия стил на каране. Освен това, неговия огромен туристически мотор е пригоден за големите магистрали, където не се налага да се притеснява за остри завой.

   Време е за обедна почивка и Ал решава да слезе от магистралата на следващия изход. Трафика в дясното платно изведнъж се задръства и се налага по някакъв начин да премине през него за да стигне до изхода. Ал не обича да маневрира плътно до колите. Той вади късмет - пред един стар пикап се отваря достатъчно място. Той дава сигнал, отваря газта и се стрелва през отворилото се място в колоната, след това влиза в отбивката на магистралата, малко бързо, но контролира мотора, поне за завоя който вижда.
   Ал затваря газта докато се накланя в разклонението, но е изненадан когато вижда, че пътя не продължава с хубава плавна арка както е очаквал. По средата изведнъж започва да се стеснява. Ал е насочвал мотора към вътрешността на завоя, но изведнъж той се насочва към външната част. Той се опитва да завие, но не може да накара машината да завива толкова бързо колкото се налага и драскащите се в настилката степенки ограничават допълнително възможността му да се наклони. Докато машината дрифтира към външната част, неговия инстинкт за самосъхранение взема връх - той затваря газта и натиска спирачките с всичка сила.
   След секунда, задната гума приплъзва и мотора пада. Мотора се забива в бетонния разделител на платната, а Ал излита в близките храсти. За негово щастие се разминава само с леки охлузвания, но мотора му е разбит.
   Обмислете това: Ако Ал беше се доверил на гумите си и просто беше натиснал по-силно на ръкохватката за да наклони мотора, дали щеше да успее да завие без да загуби контрол? Ако Ал беше влязъл в завоя от външната част и беше насочил мотора по-добре, дали щеше да има по-голям шанс да завие по-остро когато пътя започне да се стеснява? Ако Ал не беше "скочил на спирачките" дали мотора щеше да продължи по кривата, без да приплъзне и да се разбие?
   Да се надяваме, че катастрофата му е помогнала да си отговори на въпроса. Сериозните мотоциклетисти "се задълбават ненужно много в безсмислените детайли на завиването", защото света е пълен с изненадващи завой, дори и на изходите от магистралите. Добрите навици на завиване са толкова важни за собственика на турист, колкото за ездачите със спортни мотори по тесните пътища с много завой.
   Да предположим, че контрола на газта е свързан със завиването. Обикновено гледаме на газта само като на средство за контрол на скоростта, но как и кога отваряме газта има голямо значение и за сцеплението, стабилността, клиъранса и окачването. Консервативните ездачи като Ал може да чувстват че техники като отварянето на газта в завой е нещо измислено само за пистата, но добрия контрол идва от контролирането на сцеплението, а запазването му е толкова важно на пистата колкото и на пътя.

Промяна на посоката

   Инерцията кара мотора да "иска" да се движи по права линия. За да го накараме да завие, трябва да накараме предната гума да промени посоката си, а това става като преодолеем центробежната сила, чрез сцеплението между настилката и гумата.
   Следователно сцеплението на предната гума се ползва и за да балансира машината и за да я кара да завие. Сцеплението на задната гума се съпротивлява на центробежната сила и освен това прехвърля тласъка на двигателя към пътя. И двете гуми могат да използват сцеплението за спиране, но нека опростим ситуацията, като ги игнорираме за момента.

Прехвърляне на тежестта.

   Помислете за това: Ускорението и намалянето на скоростта мести тежестта. Отварянето на газта мести тежестта към задната част. Ако отворите достатъчно газта можете да вдигнете предната гума във въздуха. Затварянето на газта мести тежестта на зад. И помнете, че тежестта върху гумата е фактор който определя сцеплението.
   Ако мотора не е натоварен в нормални условия тежестта се разпределя по равно между двете му гуми. И тъй като сцеплението е обвързано с тежестта върху гумата, може да изглежда, че преминаването през завой ще е идеално ако балансираме сцеплението между гумите. Обаче не е точно така. Първо, задната гума трябва да бута мотора по време на завоя и да превъзхожда центробежната сила, така че баланса на тежестта ще е около 40:60 в полза на задницата. Второ, ако просто затворим газта няма да се движим по инерция- компресията на двигателя добавя съпротивление на задната гума, което намалява сцеплението. Помнете че е почти невъзможно да скоростта на двигателя да се изравни с тази на мотора. Дори и да сте стигнали до даден момент с леко натиснат съединител, ще се наложи да отворите газта в даден момент, което ще доведе до поклащане и приплъзване когато сцеплението се прехвърля от предницата към задницата. За да се постигне добър завой, трябва да се поддържа отношението от 40:60 и да се запазва сцеплението. Техниката е да не се затваря газта когато мотора е наклонен.

Плавно използване на газта

   Идеалната техника е плавно да се отпуска газта докато мотора се наклони и след това плавно да се отваря малко повече през целия завой. Може би си мислите нещо такова - А ясно, ускоряваме докато не изхвърчим от пътя? Ами хайде да помислим по въпроса. Когато отваряме газта караме двигателя да ускори, но задължително ли е и мотора да ускори? Помните ли че контактния кръг на гумата се мести на страни от центъра по време на завой. Т.е. диаметъра му става по-малък. Това значи че ако не отворите малко газта когато мотоциклета е наклонен ще използвате компресията на двигателя като спирачка на задното колело, а това ще доведе до загуба на сцепление в задната гума.

И още малко газ

   Ако отворите малко повече газта докато мотора е наклонен ще откриете още полезни неща. Допълнителното ускорение, което както говорихме помага за поддържането на баланса на сцеплението между гумите, освен това държи предното окачване в горната част на хода му. Резултата от задържането на газта под наклон е "повдигането" на окачването на мотора, което води до по-голям клиаранс, а това води до по-тесни завой. Това умение е особено важно за преминаването през изненадващо стесняващи се завой, където е нужен максимално голям ъгъл на наклон.
   Тъй като теглото е фактор който определя сцеплението на гумата, когато тежестта се мести към предницата задницата губи сцепление. Когато имаме натоварен туристически мотор и пътник разполагаме с достатъчно тежест и сцепление при задната гума, но ако ездача е сам всяко преместване на тежестта в предницата може да създаде проблем в момент когато е нужно мотора да бъде "избутан" в завоя. Затова е важно да избягваме рязкото връщане на газта докато мотора е легнал или рязкото използване на задната спирачка. Ал вече е бил върнал газта, така че мотора му е имал намален клиаранс при наклон. Той не е осъзнал нуждата от използването на забавен апекс, така че е нямало как да се подготви за намалящия се радиус на завоя. А рязкото спиране е имало нужда от повече сцепление от наличното. Тази комбинация от лошо изградени навици определя съдбата му.

Проблеми с настилката (Бабуни и дупки)

Контролирането на газта оказва влияние върху окачването. Начина му на работа е нещо повече от прищявка целяща комфорт. То позволява на гумите да поддържат контакта си с настилката когато минавате през неравности. Ако окачването е в долната част на хода си то няма да може да поеме издутината на пътя и ще изстреля мотора нагоре. Например при рязко спиране предницата е под натиск и не може да се справи с неравностите по пътя. Издутината на пътя може да предизвика повдигането на цялата предница и пълната загуба на контакт на предната гума с настилката. Най-голямо сцепление и най-меко возене се постига с окачване, което е по средата на хода си.
   Какво общо има контролирането на газта с окачването? Представете си какво става с окачването когато използвате газта. Когато затворите газта и двата края на мотора потъват, като окачването отива в долната част на хода си. Когато отворите газта окачването отива в горната част на хода си или дори стига максималния си ход нагоре. По време на завой окачването е под натиск от гравитацията и центробежната сила. Разбирате ли вече? Плавното отваряне на газта докато мотора е под наклон помага за задържането на амортисьорите в средната им част, като по този начин те помагат на гумите да запазват сцепление дори и при преминаването през неравности. Затова най-добрата техника за преминаване през завой е плавното отваряне на газта.

Газ през завоя

   Когато наближавате завой трябва да намалите. Това естествено прехвърля тежестта към предницата и намалява клиаранса, но това не е проблем на права отсечка. Номера е да намалите на права отсечка до идеалната точка в която да почнете едновременно да накланяте мотора и да отворите газта в остатъка от завоя.
   Естествено има ситуации в които отварянето на газта няма да е умно решение. Едва ли бихте натиснали газта ако се спускате по път с голям наклон и в края на завоя има знак стоп. Въпреки това умението да минавате през завоя с отворена газ е един от ключовете към по-добрия контрол по време на завой. Това е най-добрата техника за запазването на сцеплението. Освен това е умение което може да се упражнява докато караме.
   Следващия път когато сте на любимия си мотор, упражнете това умение. Когато наближавате секцията в която сте решили да започнете да завивате, натиснете двете спирачки, след това ги пуснете, разгледайте завоя, отворете леко газта докато накланяте мотора. Ако се наложи да върнете газта преди да излезете от завоя, значи не сте намалили достатъчно в началото. Не забравяйте да влизате в завоите от външната страна.
   Колкото по-добре сте усвоили това умение толкова по-бързи ще сте. Развиването на добри навици е един от важните фактори, които могат да ви спасят в неочаквана ситуация. Можете да попитате Ал. Той вече се интересува доста повече от "безсмислените" детайли свързани със завиването.